Tłumacz Migam

Podróży do Indii ciąg dalszy…

16 kwietnia w Gminnej Bibliotece Publicznej w Rozprzy odbyły się warsztaty kulinarne "SMAKI KUCHNI INDYJSKIEJ". Tajniki orientalnych potraw przybliżył Artur Filip - entuzjasta kultury hinduskiej oraz wegetarianin z wieloletnim doświadczeniem. Uczestnicy mogli się nie tylko przyjrzeć jak powstają przysmaki, ale sami brali czynny udział w ich przygotowaniu. Na stole pojawiły się papadamy (rodzaj indyjskiego pieczywa)kitri (potrawa jednogarnkowa składająca się z ryżu i warzyw), simplisy (słodkie kulki kokosowe) oraz chutney (sos sporządzony z owoców i warzyw). Warsztaty zakończyły się degustacją niecodziennych potraw. Mamy nadzieję, że nowe smaki rozbudziły ciekawość i chęć eksperymentowania we własnej kuchni.

11150937_887313304645306_5551568831832377818_n.jpeg

P1040905.jpeg