Smaczne, zdrowe, kolorowe czyli wystrzałowe II śniadania w klasach czwartych
Uczniowie podczas zajęć wychowania proekologicznego, pod kierunkiem Grażyny Lewińskiej układali jadłospisy oraz przygotowywali zdrowe II śniadanie w szkole. Wszyscy pamiętali o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.
Dzieci jedzą oczami; uwielbiają kolorowe, urozmaicone i fantazyjne dania, dlatego też czwartoklasiści przygotowali oryginalne drugie śniadania złożone m.in. z kolorowych warzyw i owoców. Żyjemy przecież w świecie pełnym barw, nie ma więc powodu, by jedzenie było jednostajne i nudne. Wszyscy wiemy z zajęć wychowania proekologicznego o tym, że by dziecko dobrze funkcjonowało w szkole, czyli łatwo przyswajało wiedzę, umiało się skoncentrować, miało dobrą pamięć, potrzebuje właściwie zbilansowanej diety. Mózg podczas wytężonej pracy; nauki, pochłania naprawdę dużo energii, dlatego odżywcze drugie śniadanie jest absolutnie niezbędne. Odżywcze, czyli zawierające składniki, które nakarmią mózg i cały organizm. Nie powinny to być zatem np. słodycze, bowiem ich spożywanie powoduje szkodliwe dla mózgu duże skoki poziomu glukozy we krwi.
Wszyscy po zajęciach pamiętają, że: drugie śniadanie ucznia powinno zawierać:
pełnowartościowe białko: ser, jaja, ryby, pieczone mięso
warzywa i owoce w różnych kolorach
dobre źródła energii: pieczywo (najlepiej razowe), ryż brązowy, kasze
dobre tłuszcze
do picia: woda (średnio zmineralizowana, niegazowana), jednodniowy sok marchwiowy, pitny jogurt lub kefir
Uczniowie w grupach przygotowali przepyszne, kolorowe kanapki, szaszłyki owocowe oraz pyszne soki owocowo - warzywne. Spożyli II śniadanie przy estetycznie nakrytym stole w towarzystwie dyrektor, G. Lewińskiej oraz wychowawcy klasy IVb Kamili Drążczyk.
Drugie śniadanie naprawdę może być trendy! - mówili czwartoklasiści po zjedzeniu wystrzałowych śniadań.