ODKRYJ TAJEMNICE CHEMII

Na zaproszenie nauczycielek Katarzyny Karkochy, Tamary Wieczorek oraz Laurencji Jarzębskiej w świetlicy ZSG w Niechcicach gościła dr Anna Piasecka. Jest ona pracownikiem Instytutu Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk w Zespole Metabolomiki i zajmuje się badaniem metabolomu roślin. Pani naukowiec przyjechała z Poznania, jednak znane są jej okolice Niechcic, ponieważ pochodzi z Rozprzy. Jej główne zainteresowania wiążą się z badaniem reakcji związków biologicznie czynnych występujących w roślinach na stresy abiotyczne, tj. susza i mróz oraz biotyczne, tj. patogeny grzybowe i szkodniki owadzie. Prowadzi również badania nad składnikami leków roślinnych. Uczniowie szkoły mieli okazję uczestniczyć w zajęciach zorganizowanych przez zaproszonego gościa pt.: „Odkryj tajemnice chemii”.             

spotkanie z naukowcem (1).jpeg                         

Młodzi eksperymentatorzy mogli dowiedzieć się wielu ciekawych informacji na temat naturalnych barwników roślinnych. Świetliczaki chętnie i samodzielnie przeprowadzały doświadczenia związane ze zmianą właściwości fizykochemicznych barwników antocyjanowych występujących m.in. w kapuście czerwonej czy winogronach oraz barwników taninowych z herbaty pod wpływem kwasów i zasad. Papierki lakmusowe umożliwiły dzieciom sprawdzenie dokładnego pH uzyskanego roztworu. Mogły własnoręcznie przeprowadzić ekstrakcje barwników z zielonych oraz jesiennych, kolorowych liści oraz przyjrzeć się technikom rozdziałów złożonej mieszaniny barwników za pomocą chromatografii cienkowarstwowej. Dzięki temu dowiedziały się, dlaczego liście zamieniają się jesienią z zielonych w różnokolorowe. Dzieci przekonały się, iż barwniki mogą służyć również do barwienia, dzięki kolorowaniu obrazków za pomocą soku z buraka. Barwniki zawarte w tym warzywie (betalainy) wykorzystywane są na szeroką skalę do produkcji kolorowych napojów czy potraw.

spotkanie z naukowcem (4).jpeg

Wielkim wyzwaniem okazały się „chemiczne łamańce językowe”. Ale i tu uczniowie zdali egzamin. Cały pokaz zakończyła radosna uczta wielokolorowej sałatki z warzyw i owoców, ponieważ związki nadające barwę roślinom mają również właściwości prozdrowotne.