Wojewódzki Konkurs „Tygiel smaków 2022”
Do udziału w konkursie zaprasza Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego. Jego celem jest rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych z terenu województwa łódzkiego. Stanowią one element tożsamości społeczności lokalnych w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Do konkursu producent może zgłosić maksymalnie dwa produkty rolne, środki spożywcze lub napoje:
-
charakteryzujące się wysoką jakością i wyjątkowością;
-
posiadające minimum 25 letnią tradycję wytwarzania;
-
związane z kulturą, historią województwa łódzkiego;
-
wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
Kategorie smaków:
-
mięso świeże oraz produkty mięsne
-
orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
-
wyroby piekarnicze i cukiernicze
-
gotowe dania i potrawy
-
napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
-
sery i inne produkty mleczne
-
inne produkty w tym: oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.
Finał konkursu odbędzie się 16 września 2022 roku w Miejskiej Arenie kultury i Sportu przy al. Bandurskiego 7 w Łodzi.