Święto Kiszenia Ogórka w Starej Wsi

Tradycja zaprawiania kiszonek jest głęboko zakorzeniona niemal w każdym domu i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niepowtarzalny smak ogórków podawanych do dań obiadowych zagościł na dobre w Polskiej tradycji. Kiedyś, kiszenie stanowiło prawdziwy rytuał, a odbywało się ono najczęściej na zakończenie prac polowych – żniw. Zwykle był to pretekst do spotkań rodzinnych i sąsiedzkich, gdzie przy wspólnej pracy rozmawiano ze sobą, śmiano się, plotkowano, opowiadano różne historie, śpiewano i tańczono przy dźwiękach harmonijki, skrzypiec czy fajerki. W czasie takich spotkań uczestnicy chętnie umawiali się również na kolejne kiszenie w kolejnych sąsiedzkich domach.

Tak jak kapusta, ogórki kiszone były w dębowych, odkażonych beczkach wypełnionych dokładnie umytymi ogórkami, zalanymi posoloną wodą z dodatkiem kopru, chrzanu, czosnku, po czym następnie zatapiano je w studni bądź stawie. Taki proces kiszenia dawał niepowtarzalny smak i aromat, głównie dlatego, że chłód opóźniał proces kiszenia. Ważne było jednak, aby ogórki ułożone były ciasno i wysoko tak, aby po zamknięciu beczki nie było luzu.

Dzisiaj najczęściej kisimy ogórki w szklanych słojach, w podobny sposób zaprawiamy i przechowujemy w ciemnych i zimnych pomieszczeniach.

I tak też, kontynuując tradycję 30 lipca w Starej Wsi odbyło się „Święto Kiszenia Ogórka” organizowane przez Stowarzyszenie Gospodyń Gminy Rozprza pod patronatem Wójta Gminy Rozprza Janusza Jędrzejczyka. W spotkaniu wzięli udział zaproszeni gości – Wicestarosta Powiatu Piotrkowskiego Dariusz Magacz, Radny Sejmiku Województwa Łódzkiego Paweł Kowalczyk, Członek Zarządu Powiatu Piotrkowskiego Stanisław Cubała, Przewodnicząca Rady Gminy w Rozprzy Agata Bartkowska, Wiceprzewodniczący Rady Gminy w Rozprzy Zdzisław Piątek, Radni Rady Gminy w Rozprzy: Anna Pawłowska, Małgorzata Olczyk, Teresa Sikorska, Andrzej Matuszczyk, Hubert Łukasik, delegacje z 17 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Rozprza. W tym roku gospodarzami tego święta były Panie z KGW w Starej Wsi z przewodniczącą Zofią Reszką na czele.

Do ceremonii kiszenia na długim stole zostały przygotowane szklane słoje, ogórki wraz z przyprawami oraz wodą z solą do zalewania. Następnie wszystkie słoje zostały wypełnione ogórkami, koprem, chrzanem oraz czosnkiem w/g dawnych przepisów. W tak miłej i wesołej atmosferze do pomocy paniom z KGW dołączyli również przybyli goście oraz przebrani w fartuszki panowie, którzy to po raz pierwszy kisili ogórki i równie dobrze się bawili. Następnie komisja sprawdziła dokładność ułożenia ogórków i dekoracji przyprawami. Jednogłośnie oceniono fachowość wykonania a w nagrodę, każde Koło mogło zabrać swój słój z ogórkami, aby w późniejszym okresie móc degustować przygotowane ogórki podczas czy to Dożynek Wojewódzkich, Powiatowych bądź innych spotkań lokalnych.