Uczniowie gimnazjum Zespołu Szkolno-Gimnazjalnego w Niechcicach uczestniczyli w "Festiwalu Smaków" w ZSP nr 4 w Bełchatowie

Uczniowie gimnazjum Zespołu Szkolno-Gimnazjalnego w Niechcicach uczestniczyli w "Festiwalu Smaków" ZSP nr 4 w Bełchatowie.

Każdy mógł skosztować specjałów przygotowanych przez uczniów i firmy z regionu bełchatowskiego. Były ciasta, sałatki, przystawki, pyszne kawy, herbaty i koktajle. Nie obyło się też bez pokazu „ekologicznych fryzur" i pokazów fitness. Uczniowie mogli skorzystać z lekcji otwartych i wykładów o zdrowym żywieniu. Sporo emocji wzbudził też konkurs kulinarny, w którym zmierzyli się uczniowie, nauczyciele i reprezentacja starostwa. Wykorzystanie arkuszy kalkulacyjnych w dietetyce, wartości odżywcze produktów czy ekonomika zdrowego żywienia, to niektóre tematy lekcji otwartych, które odbyły się podczas „Festiwalu Smaków”.

festiwal_smakow_6.jpeg

"Ekonomika zdrowego żywienia", "Marketing i reklama przedsiębiorstwa gastronomicznego", "Kuchnia szlachecka XVI – XVII wieku", "Ciało w kulturze" - to tylko niektóre tematy, które poruszyli pedagodzy oraz zaproszeni specjaliści podczas otwartych zajęć. Udowodnili i uświadomili, że  gastronomia skupia w sobie wiele innych, pozornie nie łączących się dziedzin, zaczynając od ekonomii a kończąc na biologii i chemii. Myślą przewodnią spotkania była edukacja młodzieży w zakresie propagowania zdrowego stylu życia poprzez  zdrowe odżywianie się oraz rekreacyjne uprawianie sportu.

 

 
Galeria