To już Tradycyjne kiszenie kapusty w Gminie Rozprza za nami

Jesień to prawdziwy wysyp owoców i warzyw. Jest to doskonały czas na przygotowanie przetworów, które ze smakiem można kosztować w zimowe wieczory. Jak je dobrze przygotować? Na to pytanie z pewnością odpowiedzą nam Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Gminy Rozprza. Ich wiedzę, oraz kunszt można było podziwiać w sobotę 19 października br. w sali spotkań przy Ochotniczej Straży Pożarnej w Starej Wsi. Tego dnia bowiem odbyło się tradycyjne kiszenie kapusty. Tegoroczna impreza miała szczególny, jubileuszowy charakter. Już po raz 10 w gminie Rozprza zostało zorganizowane to święto. Jego organizatorką od początku jest przewodnicząca Stowarzyszenia Gospodyń Gminy Rozprza – Elżbieta Piątek, która przez cały rok angażuje się w pracę wszystkich kół gospodyń z terenu Gminy. To dzięki jej poświęceniu możemy być pewni, że tradycje w gminie będą nadal podtrzymywane.

Spotkanie otworzyły dzieci ze szkoły podstawowej w Nowej Wsi, które przygotowały specjalnie na tę okazję barwny występ. Po nim rozpoczął się konkurs na najlepiej zszatkowaną kapustę, w którym udział wzięły delegacje z  21 kół gospodyń z gminy Rozprza. W zawodach nie liczył się czas wykonania zadania, ale jakość szatkowanej kapusty. Nad przebiegiem zawodów czuwało jury w składzie – Agata Bartkowska – przewodnicząca Rady Gminy, Artur Cubała – zastępca wójta, Bożena Nagrodzka – sekretarz gminy, radne gminne – Małgorzata Nowakowska oraz Teresa Sikorska, a także Józef Kotas. Rywalizacja była naprawdę zawzięta, ale bardzo radosna i pełna śmiechu. Po naradzie jury jednogłośnie stwierdziło, że w tym roku poziom szatkowania kapusty był tak wysoki, że każde z kół otrzymuje 1 miejsce. W kiszeniu kapusty pomagał również  radny gminny – Hubert Łukasik, który otrzymał najbardziej odpowiedzialną rolę – udeptywanie.

Kolejną konkurencją w trakcie wspólnej zabawy był konkurs na najlepsze przebranie, związane z tematyką kiszenia kapusty. Po burzliwej naradzie, jury ubiór Pań z KGW Longinówka uznało za najlepszy. Na drugim miejscu podium stanęły Panie z KGW Romanówka/Stefanówka, a trzecie miejsce zajęło KGW Ignaców. Wyróżnione zostały Koła ze Straszowa, Łochyńska, Białocina, Milejowca oraz Mierzyna. Nagrodę specjalną otrzymały ubrane w czerwień Panie z Koła Gospodyń ze Starej Wsi.

Ukiszona kapusta zostanie wykorzystana przy przygotowaniu potraw na spotkanie opłatkowe, które w tym roku odbędzie się w Łazach Dużych.