Czy uczniowie zdrowo się odżywiają?
10.05.2016 w Zespole Szkolno-Gimnazjalnym w Niechcicach był dniem podsumowania realizowanych projektów przez uczniów klas III gimnazjum.
Klasa IIIA gimnazjum pod kierunkiem Mai Lewińskiej Smugi realizowała projekt pt. "Sprawność umysłowa dzieci i młodzieży na podstawie badań przeprowadzonych w Zespole – Szkolno- Gimnazjalnym w Niechcicach". Celem projektu było kształtowanie prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zdrowego stylu życia, zdrowia fizycznego i psychicznego. Promocja aktywności fizycznej i prawidłowego odżywiania wśród społeczności szkolnej i rodziców.
Młodzież zajęła się takimi zagadnieniami jak: zbilansowana dieta i piramida zdrowego żywienia, Dekalog Zdrowego Żywienia; wartość kaloryczna produktów; zapotrzebowanie na energię i wydatkowanie energii w czasie wykonywania różnych czynności oraz uprawiania sportów u młodzieży; sposoby żywienia; zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem.
Badania odżywiania się pozwoliły stwierdzić, że za mało spożywamy warzyw, owoców, mleka, jaj, sera, a za dużo zjadamy produktów zbożowych, zwłaszcza zbyt oczyszczonych, ziemniaków, tłuszczu oraz cukru a przecież prawidłowe odżywianie się człowieka jest warunkiem właściwego wzrostu, rozwoju, sprawności umysłowej i fizycznej człowieka.
Najbardziej interesowało młodzież to, czy istnieje zależność między tym co jedzą, a wynikami jakie uzyskują w nauce.
Najczęstsze błędy popełniane przez dzieci i młodzież w żywieniu są następujące:
1. Nieregularne spożywanie posiłków.
2. Zbyt małe spożywanie pieczywa razowego, grubych kasz i suchych nasion roślin strączkowych.
3. Niskie spożycie warzyw i owoców, co prowadzi do niedoboru witamin i składników mineralnych.
4. Zbyt małe spożycie produktów mlecznych.
5. Zbyt duże spożycie tłuszczów zwierzęcych.
6. Zbyt małe spożycie olejów roślinnych.
7. Zbyt duże spożycia mięsa i wędlin.
8. Małe spożycie ryb.
9. Za duże spożycie cukru i słodyczy.
10. Małe urozmaicenie potraw.
11. Stosowanie tradycyjnej technologii przy sporządzaniu potraw z użyciem dużej ilości tłuszczu.
Wnioski z przeprowadzonej ankiety i badań:
- Promowanie spędzania czasu wolnego na świeżym powietrzu.
- Należy kształtować zdrowe nawyki żywieniowe uczniów. Dotyczy to zarówno konieczności wzbogacenia codziennej diety w warzywa i owoce oraz spożywania odpowiedniej ilości płynów.
Na podsumowanie młodzież zaprosiła gości, m.in wójta Gminy Rozprza - Janusza Jędrzejczyka, rodziców, nauczycieli, kolegów na przygotowany poczęstunek.